Over Rajori

Stichting Rajori zet zich in voor de Papua’s, met name voor de economisch minst draagkrachtigen. En al lijkt het soms een druppel op de gloeiende plaat, omdat de hulpvraag  vaak  groter is dan hetgeen wat we kunnen bieden. We blijven ons inzetten voor de lokale bevolking van West Papua, met hulp en steun van onze donateurs zijn we tot nu toe in staat om een helpende hand te  bieden. Het is belangrijk te beseffen dat, wat voor ons een druppel op de gloeiende plaat lijkt, er in Papua een gezin is dat hun kind kan laten studeren, of een moeder die haar kinderen kan laten opgroeien met schoon drinkwater. Een groot goed vinden wij.

 

Visie

Als stichting volgen we de ontwikkelingen in Indonesië en daarmee in West Papua op de voet. Zo profiteert niet elk district van economische groei, en dat is ook te merken in ons werkgebied het eiland Supiori (nabij het eiland Biak). Supiori blijft sterk achter bij de ontwikkelingen, voornamelijk op het gebied van onderwijs en dienstverlening. Het is onze droom dat Papua’s, vooral in rurale gebieden, in de toekomst de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen, te verbeteren.

 

Missie

St. Rajori streeft naar duurzame verbetering van de kwaliteit van het leven van de autochtone bewoners van West Papua. Wij doen dit in samenwerking met lokale partners en met lokale overheden, waarbij de wensen en behoeften van de lokale bevolking centraal staan. Wij geloven in duurzame oplossingen en de kracht van de Papoea’s. Hierbij richten wij ons op een brede ontwikkeling van rurale gebieden, d.w.z. onderwijssteun en -verbetering, startkapitaal en microkredieten voor lokale initiatieven en milieuvriendelijke (schoonwater)projecten.

Schoon drinkwater behoort nu eenmaal tot de eerste levensbehoefte van de mens. Het is dan ook een van de 17 Sustainable Development Goals, afgelopen september door de VN-lidstaten aangenomen. Deze 17 nieuwe lange termijn doelen voor duurzame ontwikkeling moeten de komende 15 jaar wereldwijd een einde maken aan  armoede, ongelijkheid en problemen rond klimaatverandering. Zo ook in West Papua. Stichting Rajori wil op – zei het een bescheiden maar effectieve wijze en hopelijk met  uw financiële bijdrage – hieraan bijdragen.

Wij vragen u dan ook vriendelijk om uw financiële bijdrage op rekeningnummer. NL77 INGB 0008 1134 60 te doen van Stichting Rajori, te Utrecht.

Alvast hartelijk dank voor uw hulp!

 


Vien Sawor

 

 

 

 

 

 

 

Vien Sawor

 


Erelijst overleden bestuursleden

 

Zacharias Sawor oud Voorzitter,

en oprichter Stichting Rajori

geboren te Sowek, 15 december 1937

overleden te Ede, 24 juli 2013

 

 

 

 

 

Jantsje Jeltsje Rachel Plante

roepnaam: Janneke

geboren te Dokkum, 2 december 1993

overleden te Dokkum, 9 september 2015

 

 

 

Wie was Janneke? Een vrolijke, sociale en bovenal een intelligente lieve meid die genoot van het leven. Zelf had ze haar hart verloren aan het verre West Papua dat ze op 12-jarige leeftijd kon bezoeken samen met haar vader die er is groot gebracht, als kind van ontwikkelingswerkers. Haar bezoek aan West Papua, het voormalig Nederlands Nieuw Guinea, maakte een diepe indruk op haar. Het bezoek heeft haar manier van denken sterk beïnvloed, ze hakte daar de knoop door om naar het gymnasium te gaan. ‘’Papa, hier kom ik nog 20 keer terug. De liefde en vriendschap gaan hier veel dieper dan bij ons in het westen. Hier kunnen we leven met weinig en heel tevreden zijn.’’

Het mocht niet zo zijn: op 22 juli werd ze opgenomen in het MCL te Leeuwarden met ernstige rugklachten. Hoe ernstig bleek op 23 juli toen ze met spoed werd overgebracht naar het UMCG Groningen voor een operatie. Wat begon als vage rugklachten eindigde in een operatie waarbij een tumor werd verwijderd, en waaraan ze een dwarslaesie overhield. Nog geen week later kreeg ze de uitslag: ‘’Je hebt maximaal twee maanden te leven.’’ Het werden er uiteindelijk nog geen zes weken. Ze stierf op 9 september 2015 temidden van familie en vele vrienden.

Het nieuws kwam aan als een mokerslag, niet te bevatten, er was verslagenheid bij haar, haar zusje en ouders. Daar lig je dan, 21 jaar oud, volop aan het genieten van het leven en vastbesloten om na je studie Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, het verschil te maken op bestuurlijk niveau door op te komen voor de minder bedeelden.

Janneke’s droom was ook om in 2016 of 2017 nog een reis te gaan maken naar West Papua samen met haar zusje en haar vader, om projecten te bekijken, nieuwe projecten op te starten en deze projecten te begeleiden, daar les te geven en de mensen milieu bewuster te maken. Haar vader en haar zusje zullen nu zonder haar moeten gaan.

De donaties die boven het streefbedrag binnenkomen zullen besteed worden aan deze projecten en gaan naar stichting Rajori dat kleinschalige projecten steunt in West Papua,  dit 1 op 1 doet en door haar kennis van de lokale structuren, zorgt Rajori ervoor dat het geld direct daar komt waar het nodig is zonder dat er onderweg geld aan de strijkstok blijft hangen.