Drinkwaterproject Sowek

De voortgang…
De bron voor het water in Sowek is gelegen op een berg van ong. 43 meter hoog, vanaf daar wordt het water in buizen naar de kust geleid, en vervolgens met speciale waterleidingbuizen door zee naar Sowek geleid, zo’n 680 meter verderop. Een hele onderneming, maar het werk loopt voorspoedig!

Inwijding
Momenteel wordt er hard gewerkt in Sowek: het waterreservoir wordt gebouwd, de bron is inmiddels schoongemaakt, ingewijd en groter gemaakt. Het inwijden was speciaal, dat was groot feest, alle bewoners van Sowek waren erbij en zelfs de Bupati van Supiori en de Televisie (Lensa Papua) kwamen er speciaal voor naar Sowek, de zaterdag erna (26 augustus jl.) was het in heel Papua via Lensa Papua op TV te zien!

Jongeren betrokken
Naast het werk op het eiland waar de bron is gelegen wordt er ook in Sowek het nodige voorbereid: de jongeren werken aan de aanleg van de buizen op de stenen brug die de huizen met elkaar verbindt. Dit is veel en hard graafwerk, de vrouwen zorgen voor de nodige koffie, thee, roko en pinang!

Geld op
Ondanks het feit dat het geld op is kunnen we doorgaan, niets is frustrerender dan een project stilleggen en als er dan weer geld is opstarten, het vertrouwen van de lokale bevolking is dan wel naar een dieptepunt gedaald. Gelukkig hebben kapitaalkrachtige vrienden en de lokale overheid van Supiori geld geleend aan de Stichting. Hartelijk dank voor het vertrouwen.

Proefdraaien
Tijdens het proefdraaien toen er water uit de kranen kwam, raakte de bevolking in extase, voor het eerst sinds de aardbeving van 1996 weer water in de kampong. Spontaan werd er geld ingezameld voor diesel om dagelijks de pomp een paar uur te laten draaien, in afwachting van de installatie uit Nederland, die door ingenieurs van Picosol geplaatst gaat worden.

Milieuvriendelijk
De pompinstallatie gaat werken op zonne-energie: milieuvriendelijk en goedkoper dan dieselgeneratoren. Installatie van pomp en zonne-energiecellen wordt gedaan door medewerkers van Picosol, een stichting voor duurzame energievoorziening waarmee St. Rajori samenwerkt. Zij zullen ook enkele dorpsbewoners trainen in het onderhoud ervan, dit gebeurt in februari 2007. Watervoorziening op zonne-energie is schoon, duurzaam en veel goedkoper dan de traditionele wijze van elektriciteitsvoorziening in Sowek (d.m.v. dieselgeneratoren). Het heeft nauwelijks negatieve gevolgen voor het milieu, vandaar onze voorkeur voor zonne-energie.

Klik op: http://www.picosol.nl/ om naar de website van Picosol te gaan

In maart 2007 is het project voltooid en hebben hopelijk alle bewoners van Sowek schoon water!

Klik hier voor de film ‘Water overal water!’

Vanaf augustus 2006 tot maart  2007 is in Sowek een schoonwaterinstallatie gebouwd. De oplevering van de installatie is groots gevierd begin maart 2007. Lokale hoogwaardigheidsbekleders, familie en vrienden, televisie, alles was erbij aanwezig.  Stichting Rajori heeft geholpen met fondswerving, onze lokale mensen waren nauw betrokken bij de opzet en bouw van de installatie. De zonnecellen en pomp zijn geïnstalleerd door de specialisten van Picosol.
We zijn nu 2 jaar, en honderdduizenden liters schoon water verder; tijd voor een update.
Al snel  werd het systeem uitgebreid om verder gelegen delen van het dorp te bereiken. Ook zijn er meer tappunten geplaatst om de distributie te vergemakkelijken.
Maar in 2 en een half jaar zijn er natuurlijk ook de nodige problemen geweest.  In Sowek is het centrale looppad laatst verbreed en hierbij zijn enkele tappunten gesneuveld. De Sowekkers zijn momenteel bezig om samen met Akwila Wambrauw, de voorzitter van Rajori Papua en waterbouwkundig expert, 2 koppelingen in de zeeleiding te vervangen.
Het systeem wordt beheerd door het watercommittee. Bewoners van Sowek, mannen en vrouwen, zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van pomp, zonnecellen, reservoir en leidingen. Zij moeten de Sowekkers laten betalen voor het water zodat er voldoende fondsen zijn voor reparatie en verbetering.
Nog steeds wordt er door andere dorpen met jalousie gekeken naar de prachtige installatie in Sowek. Nu wordt er in Sawendi een kleiner maar vergelijkbaar systeem gebouwd.